Poštanske tehnologije

Cilj studijskog programa pod nazivom "Poštanske tehnologije" na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA je sticanje znanja potrebnog za upravljanje i organizovanje tehnološkim procesima u oblasti poštanskog saobraćaja.

Poštanski saobraćaj počeo je funkcionirati u obliku glasničke službe još oko 2300 godina p.n.e. na području Egipta, te nešto kasnije u Perziji i drugim civilizacijama. Tehnička sredstva, tehnologija i organizacijski oblici pošte mijenjali su se već milenijumima. Poštanski saobraćaj je podsistem ukupnog saobraćajnog sistema sa temeljnom funkcijom prijema, prijenosa i uručenja adresiranih pošiljaka upotrebom kapaciteta poštanske mreže. Poštanski saobraćaj se razvija uporedo s razvitkom ostalih saobraćajnih grana koje integriše u sistem potreban za obavljanje djelatnosti iz ove oblasti. Karaketristike poštanskog saobraćaja u savremenom svijetu: brzina, regularnost, sigurnost i relativno niske cijene.

Znanja i kompetencije koje će studenti steći nakon završenog I (prvog) ciklusa studija na usmjerenju "Poštanske tehnologije" su:

- Mogućnosti da planiraju, vode i organiziraju proicese dostave različitih pošiljaka i roba.

- Razumijevanje funkcionisanja poštanskih i logističkih sistema i prrimjena različitih alata i informacionih sistema u postupku organizovanja i upravljanja kvalitetnom i sigurnom isporukom pošiljaka.

- Mogućnosti da uspješno komuniciraju sa osobama koje imaju različite uloge u funkcionisanju poštanskih i logističkih sistema ransdisciplinarno povezujući potrebna znanja .

- Sposobnost za rješavanje poslovno-orijetisanih problema uz identifikaciju, analizu, razvoj i implementaciju poslovnih rješenja za unaprijeđenje poštanskih i logističkih sistema.

Područje zapošljavanja kadrova sa usmjerenja "Poštanske tehnologije" su : poštanski operateri, logistički centri, RTC (robno-transportni centri), državne institucije, transportna prduzeća, itd.


Zašto upisati FSK?       Upis        Studijski programi       Odsjeci i usmjerenja       Studentski vodič       Prezentacija

 Kontakt telefon: +387 33 565 211 i +387 33 565 202, E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., web stranica Fakulteta:  www.fsk.unsa.ba.